Ny granskning av hockeyspelarna

Fallet med de tre ishockeyspelarna som haft sex med en ung kvinna på ett hotellrum granskas på nytt av åklagare. Det är den enhet som specialiserat sig på sexualbrott som ska granska fallet.

Kammaråklagare James von Reis säger att det är mediernas rapportering som gör att händelsen granskas på nytt.

– Det finns ett allmänintresse att orientera sig om vad som förekommit i det här ärendet eftersom det har blivit en sådan diskussion, säger han.

– Vi är nyfikna på vad som har hänt, vi vet ingenting, vi har bara kunnat följa det i medierna, säger James von Reis.

De tre ishockeyspelarna Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder togs in till polisförhör i samband med Sweden Hockey Games förra veckan.

Utredningen lades ner
De tre hade träffat en 22-årig kvinna vid ett nattklubbsbesök och hon följde sedan med de tre till ett hotellrum där också sex förekom och kvinnan gjorde sen en polisanmälan om våldtäkt.

Efter förhör lade åklagaren i Stockholm ner sin förundersökning med motiveringen att det saknades bevis.

Men den nya specialenheten för sexualbrott har blivit intresserad och begärt att alla handlingar från åklagaren och polisen i Stockholm ska skickas till Göteborg för att granskas.

Medierna har spelat roll
Själva granskningen gör kammaråklagare James von Reis på uppdrag av chefen för specialenheten, Birgit Thunved och von Reis säger att mediernas rapportering om händelsen lett till att granskningen nu genomförs sen förundersökningen lades av åklagaren i Stockholm.

– Visst spelar mediebevakningen en roll här. Hade den inte varit är det inte säkert att överåklagaren i Göteborg fått kännedom om att beslut fattats av en åklagare i Stockholm, säger James von Reis.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se