Dom mot vitrysk oppositionspolitiker hävd

1:39 min

Den vitryska politikern och tidigare presidentkandidaten Vladimir Neklajev har friats från sitt fängelsestraff av en domstol i Minsk. I Vitryssland ser bedömare nu framför sig att fler politiska fångar kan komma att släppas – i utbyte mot lättnader från väst.

En förvånad och lite road Vladimir Neklajev kom ut till journalisterna med ett stämplat papper i händerna. Där stod det att domstolen fattade beslutet redan i förrgår.

– Precis som de dömde mig olagligt sker nu det här olagligt, sa Neklajev, som 2010 ställde upp i presidentvalet mot sittande president Alexander Lukasjenko.

På valnatten greps Vladimir Neklajev och misshandlades. Senare dömdes han till en slags uppskjuten fängelsedom på två år för att ha stört den allmänna ordningen i samband med en demonstration mot valresultatet.

Nu är domen hävd. Nyligen hävdes en liknande dom mot Irina Chalip, hustrun till en annan tidigare presidentkandidat, Andrej Sannikov. Han benådades från sitt 5-åriga fängelsestraff förra året och nu menar bedömare i Minsk att president Lukasjenko kan komma att släppa fler politiska fångar – men bara om han får något tillbaka.

Statsvetaren Valerij Karbalevitj säger till nyhetssajten Belorusskij Partizan att Alexander Lukasjenko till exempel gärna vill bli inbjuden till det toppmöte som EU:s så kallade östliga partnerskap ska hålla i Litauen i december.

Vitryssland ingår formellt i partnerskapet, men landets ledning bjuds aldrig in till mötena. På grund av förtrycket av landets opposition får inte Lukasjenko och andra vitryska ledare visum till EU.

Tidigare i år hävdes det förbudet för landets utrikesminister Vladimir Makej – ett tecken på att EU också kan vara inne på en mjukare linje när det gäller Vitryssland.