Slut med flyttbidrag för unga arbetslösa

Unga arbetslösa i norr ska inte längre få bidrag för att gå på intervju långt bort. Det blir resultatet när näringsdepartementet vill göra reglerna lika för alla och stoppar flyttbidrag till dem under 25. (P3 Nyheter)

Ändrade regler gör det svårare för unga arbetslösa att söka jobb. Janne Juusola som bor i Arvidsjaur kommer inte längre ha råd att söka jobb i hela landet.

– Det är ju vansinne. De har ju uppmuntrat oss att söka i hela Sverige och när man gör det får man inte ersättning, säger Janne Juusola.

Från den första februari gäller nya, strängare regler för flyttningsbidrag till arbetslösa.

Tidigare kunde den som är yngre än 25 få bidrag om särskilda skäl fanns, en undantagsregel som använts generöst i inlandskommunen Arvidsjaur. Det går inte längre.

Åka 70 mil på intervju
Därmed får Janne Juusola inte ersättning för sina långa resor när han söker jobb. Han har varit arbetslös i ett halvår och söker jobb i hela norra Sverige.

Senast fick han åka 70 mil fram och tillbaks för att gå på intervju.

– Det innebär att jag inte kan fara på de långa resorna. Det går inte, man måste ju leva också, säger Janne Juusola.

Starthjälpen bort
Man har också tagit bort starthjälpen på 11 000 kronor till den som flyttar till ett jobb. Däremot har ersättningen till de som pendlar blivit högre.

– Det underlättar inte vårt arbete att hjälpa ungdomarna till jobb. De är beroende av hjälp och är det så att de söker jobb i Stockholm eller Mellansverige är det en betydande kostnad för dem, säger Anders Levén som är arbetsförmedlare i Arvidsjaur.

Samma ska gälla för alla
På näringsdepartementet vill man ha samma linje gentemot alla unga.

– Vi ska ha ett system som fungerar likvärdigt för alla i hela landet. Med sådana här särskilda skäl som man hävdat för att få flyttbidrag har lett till att vi behandlat unga olika och därför har vi nu ändrat det, säger Anders Teljebäck, statssekreterare på näringsdepartementet.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se