Ödeshög

Lång vinter kan påverka kräftbestånd

1:23 min

Den kalla, långa vintern och den sena våren kan ha påverkat kräftbeståndet, visar pågående forskning. Så här i början av augusti, börjar många kanske bli sugna på kräftor och funderar över hur tillgången ser ut.

Lennart Rogsberg, yrkesfiskare och skeppare vid Vättern är hoppfull.

– Ja kräftfisket har för min del inte kommit igång ännu ordentligt, utan jag börjar väl i augusti och jag hoppas på ett bra kräftfiske, jag har hört att de har fått rejält med kräftor i norra Vättern redan, säger han.

Sedan slutet på 90-talet och fram till 2008 har det varit en kontinuerlig uppgång av kräftbeståndet i Vättern. Efter 2008 har beståndet sedan sjunkit. Men de senaste två åren verkar populationen stå still och ligger på en relativt jämn nivå, säger Anton Halldén, som är fiskekonsulent i Jönköpings län, som har samordningsansvar för fisketillsynen i Vättern.

– Starten på säsongen har väl varit ganska normal, jämfört med de senaste åren. Just nu verkar det vara dåligt fiske men det brukar det vara i slutet på juli, då ömsar kräftorna skal i stor utsträckning, säger han.

Samtidigt säger han att det finns en risk att det blir något sämre med kräftor i år, på grund av den långa och kalla vintern med en sen vår. Pågående Forskning vid sötvattenslaboratoriet, vid Sveriges lantbruksuniversitet visar nämligen att en lång vinter påverkar kräftbeståndet.

– Sen hur stor effekt det får är lite svårt att säga. Vättern är ju lite speciell också, den är ju långsam i förändringarna, så man kan tänka sig att den påverkas mindre än andra sjöar, säger Anton Halldén.

– Riktigt kalla vintrar kanske de inte tål, men här i Vättern kan de ju gå ut på djupare vatten då så att här tror jag att de klarar sig, säger fiskaren Lennart Rogsberg.