Skåne

Professor: Fel bli för privat inom vården

1:28 min

I Hörby har vårdföretaget Carema kommit fram till att en anställd på ett äldreboende varit för personlig när hon bland annat mannekängat med nyinköpta kläder för de boende. Samtidigt behöver personalen få kontakt med de äldre för att kunna ge dem rätt vård. Men det finns gränser man inte får kliva över, säger omvårdnadsprofessorn Gerd Ahlström.

- Den äldre som är i behov av vård och den som är personal är aldrig lika. Den som är personal är där för att utföra ett arbete och för att hjälpa någon annan, betonar Gerd Ahlström, professor i omvårdnad och chef på Vårdal-institutet som forskar kring vård och omsorg vid Lunds universitet.

- Det är en professionell roll som man har, och i det ingår att lyssna in vad den enskilda vill att man ska närma sig den med. Man kommer inte med sina erfarenheter om inte de är efterfrågade.

Nanna Hallgren Lindgren som är vårdbiträde i Malmö håller med om att det är fel att bli för privat. Hon vill inte visa semesterbilder och kan inte tänka sig att mannekänga för de äldre.

Men samtidigt är det viktigt att få kontakt med de äldre, och att tala om saker som de kan relatera till.

- Jag måste kunna öppna upp, och vårdtagaren måste kunna öppna upp till mig, säger Nanna Hallgren Lindgren.

Vad kan man prata om med de äldre?

- Ett exempel är en gammal vårdtagare som tyvärr inte finns med oss längre. Vi kunde prata om när hon var liten, om maträtter man inte äter nuförtiden och att hon var uppväxt på landet. Då kunde jag berätta om att delar av min släkt är från landet.

- Och skimret som man såg på henne då när hon faktiskt kom ihåg dessa små saker, det var fantastiskt. Men då var jag personlig och inte privat, slutar vårdbiträdet.