P4 Kollar: Eremitkojan - turistpärla för en person

1:28 min

Bo helt isolerad i skogen - som en eremit. Utan vatten och el och med utedass. I P4 Kollar: annorlunda turistpärlor träffar vi Irene och Kent Bogren, som hyr ut Eremitkojan.

En timmerstuga på sex kvadratmeter mitt ute i skogen, sydväst om Ockelbo. 

–  Ett litet fönster, ett litet bord. Sen finns det en kamin man kan elda i och en säng och ett liten stol, berättar Kent Bogren.

Drygt en mil, rätt in i skogen hittar man Eremitkojan. Vid en bergssluttning, men utsikt över Gästriklands skogar. Här kan man hyra in sig i en till tre nätter för att prova på hur det är att leva helt isolerad.

– Det är det som är utmaningen, att vara med sig själv där ute i skogen och ta vara på den tiden man har med sig själv, säger Irene Bogren.

Att lära folk att ta vara på tiden med sig själv är tanken med Eremitkoja, som funnits i två år. Kojan är anpassad för en person, men man kan få sällskap - om man har tur.

– Älgarna har en stig som de går framför stugan, så har man tur kan man få se en älg. Sen finns det björn på berget men man ska ha väldig tur om man ska se en sån, men det finns vilda djur, säger Kent Bogren.

Hittills har ingen valt att bo i kojan på vintern, men det går att bo i den om man eldar ordentligt.

– Det enda är väl att man blir lite kall om baken när man går på dass, säger Kent Bogren.