Få ställs till svars för Stockholmskravaller

2:06 min

Efter de sociala oroligheterna i Stockholmsområdet i våras har majoriteten av polisanmälningarna nu lagts ned, visar Ekots sammanställning. Av drygt 400 anmälningar om brott som polisen kopplar till oroligheterna, är 90 procent nedlagda.

Daniel Ångman som utrett många av ärendena i Husby, menar att det har varit svårt att identifiera gärningsmän.

– Mycket är ju sådant som i stort sett är omöjligt att lösa. Det finns inga vittnen, ingen som har sett något. Det är mycket folk, många maskerade, det är mörkt, och många poliser behöver ju skydda sig mer än att titta vad som händer, säger han.

Det var på kvällen den 19 maj som upplopp startade i Husby med stenkastning och bränder. Oroligheterna spred sig och fortsatte runt om i Stockholms län i ungefär tio dagar.

I länets alla polisdistrikt upprättades det under den här perioden drygt 400 anmälningar om brott som enligt polisen är kopplade till de sociala oroligheterna.

De flesta har lagts ner och kommer inte leda till någonting.

En person har fått fängelse efter att ha bränt bilar. Två personer har fått böter, den ena för att ha varit påverkad av narkotika och den andra för att ha haft en tårgasspray på sig.

Dessutom väntar rättegång för en person som är misstänkt för brott mot knivlagen.

Flera ärenden är fortfarande pågående. Daniel Ångman på Västerortspolisen är nöjd och hoppas att åklagare snart ska ta beslut om åtal i de ärenden som hans grupp har utrett färdigt. Flera av de ärendena handlar om våldsamt upplopp.

– Vi kommer redovisa ungefär tio ärenden med totalt 16 misstänkta. Det kanske låter lite, men för oss är det en framgång, säger han.

Under flera dagar jobbade polisen i Husby med videokameror. Men filmerna har inte levt upp till förväntningarna.

På grund av mörkret och att folk var maskerade har filmerna inte gett vad man hade hoppats.

Mariella Roman som är ute med sin hund i Husby är kritisk till att polisen lagt ner så många ärenden.

– Jag tycker inte att det är bra. Man borde satsa mer på allt som har hänt här. Att man har lagt ner 90 procent av alla ärenden är lite chockande. De som har varit med om de här upploppen får ta sitt straff, det tycker jag, säger hon.