ulricehamn

Använder hypnos som underhållning

1:30 min

Att det kommer en hypnotisör till samhället Trädet i Ulricehamns kommun hör kanske inte till vanligheterna, men blir verklighet på fredag när hypnotisören Erik Olkiewicz kommer dit med sin underhållningsshow där publiken hypnotiseras på scen.

Erik Olkiewicz från Stockholm har skolats i bland annat Las Vegas och sysslar alltså inte med hypnos i behandlingssyfte utan som underhållning.

– Människor kommer frivilligt upp på scenen och så hypnotiserar jag dom till att glömma bort sitt namn, eller var dom har munnen när de ska dricka vatten, säger Erik Olkiewicz. Eller så förvandlar jag dom till hiphop-stjärnor så att varje gång de hör Can't touch this med MC Hammer så börjar de dansa som om det vore studsbollar i deras skor. Det blir en skrattfest.

Vågar man lita på att det inte är skadligt?

Ja, själva tillståndet hypnos är egentligen en övning i djup meditation. Man mår väldigt bra när man är i det här tillståndet.

Anledningen till att Erik Olkiewicz kommer till just Trädet är för att han träffade en person därifrån på en kurs en gång som han lät hypnotisera och som sedan ville bjuda in honom till Trädet.

Men det är inte alla i bygden som känner för att låta sig hypnotiseras. Gerhard Samuelsson från Blidsberg säger så här.

– Nej det tror jag inte jag skulle göra, jag tror inte på mycket sånt.

Inte heller Monika Ulfström skulle kunna tänka sig att bli hypnotiserad.

– Det är inget jag skulle kunna tänka mig att ställa upp på, jag tror inte på det. Samtidigt om det skulle fungera så kan det vara skadligt.