Piteå

Inga kvinnliga artister på stora scen

1:40 min

Alla sex artister som ska spela på stora scen under festivalen Piteå dansar och ler har ett gemensamt - alla är män.

Festivalgeneralen Fredrik Johansson menar att det inte var ett medvetet val att det blev så utan att det beror på att de bokade kvinnliga artisterna ställde in.

– Agnes, Sofia Larsson och Sofia Jannok skulle spela men av olika orsaker som vi inte rår på har det inte blivit så. Det är tråkigt, det tycker jag också, säger Fredrik Johansson.

På föreningen jämställd festival arbetar man aktivt med att förbättra och belysa jämställdheten på Sveriges festivaler. Pressansvarig Kristina Wicksell tycker att man ska försöka se orsakerna till överrepresentationen av manliga artister.

– Om man ser att många kvinnliga artister ställer in kanske man ska ställa sig frågan varför? Vi vet att män och kvinnor behandlas olika inom musikbranschen, säger Kristina Wicksell.

Förra sommaren var 79 procent av alla festivalakter på de tio största festivalerna mansdominerade. Men Kristina Wicksell säger att det också finns bra exempel på stora festivaler som bokat mer jämställt. Även på PDOL har man en gratisscen där det finns ett medvetet jämställdhetstänk.

– Där har vi försökt jobba efter ett 50/50-tänk så nog finns det kvinnliga akter på den här festivalen också, säger Fredrik Johansson.

Kristina Wicksell tycker att det är viktigt att festivalarrangörerna erkänner för sig själva att man har ett problem med ojämställdhet för att sedan kunna jobba vidare med frågan.

– Om man tycker att det är svårt att boka jämställt så finns det mycket hjälp att få, säger Kristina Wicksell.