Svenskarna har mer på banken än någonsin

1:52 min

Nu i juni hade svenskarna mer sparpengar på bankkonton än någonsin tidigare. Trots att kontona knappt ger någon ränta alls. Många är samtidigt skeptiska till att i stället spara i aktier.

Här är några röster om börsen just nu.

– Ostabil. Placera i aktier ska man bara göra om man är insatt och hänger med.

– Äh, det känns väldigt osäker just nu. Man behöver ha bra rådgivare, och vad ska man satsa på, det vet man inte heller.

– Jag har aktier, men jag hänger inte med så bra. Jag skulle hellre investera i något som man kan ta på. 

Martine Lundberg, Robert Engvall och Emma Holmlund är i princip överens – alla sparar, även en del i aktier. Men att öka sitt aktiesparande? Nej tack.

Så här tycker faktiskt de flesta svenskar. Vi är skeptiska till börsen och lämnar pengarna på bankkontot.

2007 kom finanskrisen. Sedan dess har vi lagt kontanter på hög på bankkonton. Bara i juni kom det in 43 miljarder på sparkonton.

2007 hade vi cirka 700 miljarder kronor på våra konton. I dag är det drygt 1250 miljarder. Det närmar sig en fördubbling. Det visar färska siffror från SCB. Siffran är historiskt hög.

Det handlar om mycket pengar som kunde gått till något med mer avkastning. Till exempel aktier.

– Men så sker inte, säger SBAB:s privatekonom Maria Landeborn.

– Spararna är ganska snabba att byta fot. Om börsen är turbulent och det går neråt en enskild månad ser man ganska snabbt att det strömmar in pengar på sparkonton, säger hon.

I juni sjönk börsen fem procent. Då fick spararna skrämselhicka.

– Effekten blev 12 miljarder extra på sparkonton, säger Maria Landeborn.

Hon tycker inte det här bra, vare sig för företag som behöver få kapital genom att sälja aktier, och för alla oss sparare som kunde vara mycket smartare med våra pengar.

– Jag tycker ju att det är för mycket pengar på sparkonton, och framför allt dåliga sparkonton. Och sparar man långsiktigt så är det bättre att välja aktier eller aktiefonder, för avkastningen blir bättre på lång sikt, säger hon.