Vänsterfästet Fagersta satsar på privat hemtjänst

2:26 min

Samtidigt som Vänsterpartiet profilerat sig allt hårdare på kampen mot vinster i välfärden, har partiets skyltfönster Fagersta satsat på valfrihet i hemtjänsten.

Kommunen har infört omstridda LOV, alltså Lag om valfrihetssystem, som ger invånarna rätt att anlita privata företag.

Kommunalrådet Stig Henriksson tycker att hemtjänsten är ett specialfall.

– Om jag imorgon dag drabbas av en stroke och behöver hjälp med de mest intima saker som jag fått hjälp med sedan min mor tog hand om mig i spädbarnsåldern, skulle jag då vilja ha något som helst inflytande över vem som gav mig den hjälpen? Då är svaret ja. Det skulle jag.

Han är ingen förespråkare av privatiseringar generellt – tvärtom. Stig Henriksson är nöjd med att de allra flesta har valt att anlita kommunens hemtjänst i Fagersta.

Men han ser ändå flera principiella skäl för att införa LOV, Lag om valfrihetssystem.

– Det första är att kommunen har fullständig kostnadskonstroll. Alla som får hemtjänst, får först ett biståndsbeslut, som kommunen råder över. Det andra är att det flyttar makten, men inte till upphandlingsavdelningen, utan till den enskilde. Det tredje är att väl att den enskilde har väldigt stora möjligheter att själv bedöma kvaliteten på omsorg och service som man får i sitt hem, till skillnad till exempel från skolundervisning, avancerad sjukvård och en massa andra saker där det är väldigt svårt, säger Stig Henriksson.

Vänsterpartiet har varit med och styrt Fagersta i 15 år och haft egen majoritet i kommunfullmäktige sedan 2002.

Stig Henriksson har gjort sig känd som en förnyare som har satsat på företagande och sänkt skatterna. Tidigare har intresset från partiledningen varit svalt.

Men den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt tror att det finns mycket att lära av Fagersta.

– Fagersta är ju en mycket välskött kommun. Jag tycker att den visar att vänsterpolitik fungerar bra, och att man kan ha en god ekonomi och samtidigt en väldigt bra service till kommunmedborgarna.

Frågan är bara vad Vänsterpartiet ska lära av Fagersta när det gäller LOV.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker inte att det är någon bra idé att införa lagen.

– Nej, jag är inte för LOV som lagsystem, det är jag inte, säger han.

Det är kommunen som ska stå för själva valfriheten, menar Jonas Sjöstedt.

– Ja, jag tycker att man ska ha valmöjligheter, men att man kan ha det utan LOV. Jag tycker också att kommunen ska vara väldigt lyhörd mot brukarna. Vem vill man ska komma till sitt hem? Hur ska de arbeta? Jag vill ju ha en offentlig sektor där det finns inom det gemensamma.

Men barn- och äldreminister Maria Larsson tycker att vänsterledningen borde se och lära av Fagersta.

– Jag tycker att Jonas Sjöstedt ska tillbringa en dag eller två i Fagersta och prata med de äldre som har gjort ett aktivt val och höra om deras erfarenheter. För det som jag möter när jag träffar äldre, det är just det här att de säger att "ja, jag tycker att jag kan råda över mitt eget liv, att jag fortfarande har ett självbestämmande kvar". Och det tycker jag är viktigt, säger Maria Larsson (Kd).

Mer om vänsterfästet Fagersta hör du i Godmorgon, världen! i P1, efter klockan 10 idag söndag den 28 juli.