fotbolls-em

Tyskland europamästare

0:59 min

Få gav Norge några som helst chanser i EM-finalen mot Tyskland. Man fick till slut två givna. Båda straffarna räddades dock av Nadine Angerer och Tyskland står ännu en gång som EM-mästare efter 1-0-segern på Friends Arena.

Till slut var allt som vanligt igen. En enda stor hög med jublande tyska spelare efter ännu en finalseger. När Tyskland lämnade Friends Arena var det med fotbollslandslagets sjätte raka EM-guld.

En beundransvärd svit efter en lika imponerande insats av en given matchhjälte.

När det talats om tysk generationsväxling var det till slut en veteran - målvakten Nadine Angerer - som kom att avgöra.

Hennes femte EM-guld kom efter två straffräddningar i finalen, båda lika tjusiga som viktiga.

Tysklands Celia Okoyino da Mbabi - tillbaka från skada - drog ned Norges Cathrine Dekkerhus i 29:e minuten. Trine Rönning, som sköt det avgörande straffmålet mot Danmark i semifinalen, klev fram men en benparad från Angerer höll Tyskland kvar. Efter att Okoyino Da Mbabi sedan frispelat Anja Mittag till 1-0-målet i 49:e minuten fick Norge ännu en chans till kvittering på straff.

Veteranen Solveig Gulbrandsen klev fram, skottet var mitt i mål och Angerer hann få upp en hand.

När väl Norge fick in bollen (65:e) dömdes det bort för offside och när inhopparen Elise Thorsnes forcerade och sprang "rakt igenom" Angerer stod tyskan ändå pall om än efter lite medicinsk vård.

Det som skulle bli Tysklands match mot ett tröttkört Norge som tvingats till 120 minuters spel mot Danmark i EM-semifinalen blev i stället en orgie i norska missar och besvikelse. Precis som i semifinalen mot Sverige var det Angerer som till mycket stor del bidrog till att Tyskland ännu en gång kunde vinna.

När Tyskland varit skakigt och inte alltid gått att känna igen i EM, minns just förlusten mot Norge i gruppspelet, har Angerer varit en grundtrygghet. Norges mål i gruppspelet blev till slut också det enda som Tyskland släppte in i EM.

Den vinsten hade garanterat Norge gärna haft på söndagen i stället.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se