Kantarell och sopp tittar redan opp

1:59 min

Det har kommit rapporter om att den torra sommaren kan göra att årets svampsäsong blir dålig. Men i Gävleborg finns redan många olika svampar ute i skogarna.

Gertrud Edström - som med sitt företag Vårt skafferi Sverige föreläser om hur man tar vara på det naturen har att ge - har varit ute både kring Gävle och Ockelbo.

- Det har kommit en hel del bra svamp nu. Vi har haft två omgångar med regn de senaste två veckorna, berättar Gertrud Edström

- När vi har varit ute i slutet av förra veckan och början på den här veckan så har vi sett att kremlorna har kommit och kantarellerna har kommit. Vi hoppas på lite mer regn så kommer det att komma igång ordentligt, fortsätter Gertrud Edström, som brinner för allt i skogens skafferi.

Också Monica Svensson, svampkonsulent i Bollnäs, behövde inte gå lottlös då hon tog med sig en grupp svampälskare med sig ut i skogen den gångna helgen.

- Vi hittade några liter kantareller, som de flesta letar. Sedan hittade vi många olika kremlor, goda matsvampar. Vi hittade rimskivling och tegelsoppar. Det var en bra utflykt berättar Monica Svensson och skrattar.

Men det är ännu tidig säsong i länet och det kan vara stora lokala variationer. Riktigt bra blir det i augusti-september, berättar Monica Svensson. Åtminstone så här års handlar det lite om att veta var man letar.

- Säkraste sättet att hitta är att gå i norrsluttningar och att man går i närheten av lite blötare områden. Kanske kring kärr, för där är det ju fuktigt hela tiden.

Och Gertrud Edström ger ett tips på en av svampfavoriterna som hon redan hittat.

- Man ska alltid, alltid göra kremmeltest när man hittar kremlor. Smakar det bittert, så släng den. Smakar den gott så ska man kunna använda den. Kremlan är en jättefin matsvamp som man faktiskt kan steka hela hatten och använda istället för kött, eller att man använder den i såser.