Påven vill inte att homosexuella diskrimineras

2:06 min

Påven Franciskus har sagt att homosexuella inte ska diskrimineras. Ett uttalande som kan få betydelse  för homosexuella i katolska länder.

– Om en homosexuell person söker Gud och har god vilja, vem är jag att döma honom?, sade påven Franciskus till reportrar under en flygresa tillbaka till Vatikanen från Brasilien.

Påven markerade tydligt emot diskriminering av homosexuella. De får inte marginaliseras och bör integreras i katolska samfund, också som präster sa påven.

Ulla Gudmundson är Sveriges ambassadör i Vatikanen. Hon säger att uttalandet är ett uttryck för påven Franciskus personlighet, i stark kontrast till sin föregångare Benedictus.

– Han är en person som lägger tonvikt vid kärleksbudskapet, snarare än dogmerna och reglerna, säger Ulla Gudmundson.

Men även om Franciskus tar avstånd ifrån diskriminering av homosexuella handlar det inte om någon radikal förändring i den katolska lärans syn om homosexualitet. Homosexuella handlingar ses fortfarande som synd och homosexuella par kan inte vigas. 

Påven fördömde också vad han kallade för lobbyism om homosexualitet.

– Problemet är inte att ha denna läggning. Vi måste vara bröder. Problemet är lobbying av denna läggning,  sa påve Franciskus.

En tydlig referens till den skandal som nyligen skakat Vatikanen där homosexuella präster påstås ha ingått in en hemlig sammanslutning.

Gert Gelotte är ledarskribent på Göteborgsposten och medlem av reformgruppen katolsk vision. Han tror att påvens försonande uttalande kan få stor betydelse i katolska länder som brottas med homofobi. 

– Det har betydelse i länder där homosexuella förtrycks, alltså där man inte kan ha en prideparad utan att folk kastar ägg. Om du tar ett land som Litauen som är lika katolskt som Polen, där skulle det kunna ha en betydelse om påven är tydlig med att man inte får behandla homosexuella illa.  

Påven sa också att kvinnor bör få mer framträdande roller inom katolska kyrkan, men stod fast vid att kvinnor inte ska kunna bli präster.