Fotboll

Framgångar lockar inte mer publik till ligan

1:56 min

Fotbolls-EM avslutades igår och finalen mellan Tyskland och Norge sågs av över 40 000 åskådare. Nu hoppas flera klubbar i damallsvenskan att publiken också ska hitta dit.

Niclas Carlén, ordförande i LDB Malmö, tror att EM kommer att ha en positiv effekt vad det gäller publiktillströmningen i damallsvenskan och hoppas även att en av det egna laget stjärnor skall dra ny publik.

– Vi har ju förmånen att ha Anja Mittag i vårat lag som är den som avgjorde EM-finalen och det hoppas vi ska kunna dra publik.

Radiosporten har undersökt hur tidigare mästerskap inom fotboll och handboll har påverkat publiktillströmningen till den inhemska ligan efter avslutat mästerskap och trots att de svenska damerna lyckats bra så har det bara skett en marginell ökning av åskådare.

Efter OS 2004, när damlandslaget i fotboll slutade på fjärde plats minskade till och med publiksnittet i damallsvenskan.

Linda Wijkström, generalsekreterare på intresseorganisationen för svensk damelitfotboll, håller med om att det inte finns någon bestående ökning av publik på arenorna kopplat till landslagsframgångarna i fotboll men påpekar att publiksuccén i EM måste förvaltas.

– Det handlar ju inte bara om de allsvenska klubbarna utan om hela Sveriges damfotboll som verkligen har chansen nu att rekrytera fler spelare och ledare.

Joel Snickars
joel.snickars@sverigesradio.se