Halland

Allt fler hallänningar köper droger på nätet

1:28 min

En helt okontrollerad handel av droger. Så kallar polisen försäljningen av helt lagliga preparat som inte hunnit narkotikaklassas. Och försäljningen ökar i Halland.

Enligt polisen ökar användandet av nätdroger, i Halland så som i hela landet. Allt fler klickar hem preparat, som inte hunnit narkotikaklassas och därför inte är olagliga. Tillverkarna byter hela tiden ut delar i preparaten för att komma undan lagen:

– Substanserna ändras hela tiden och ungdomarna vet kanske inte därför alls vad det är de petar i sig, säger Ingmar Nilja på Hallandspolisen.


Antalet avlidna som
har spår av nätdroger ökar, förra året var de 79 stycken i Sverige. Biverkningarna och ruset är ofta okänt när en ny drog kommer, vilket gör det svårt för sjukhusen att ta hand om patienter som kommer in med en överdos av preparaten.

Berne Eriksson, läkarchef på Medicinavdelningen på Hallands sjukhus i Halmstad, säger att en del inte har en aning om vad de tagit:

– Det är framför allt yngre personer det handlar om. Jag tror att även barnakuten ser en del av detta också, där är det barn och unga upp till 18 år.


Johan Sundström

johan.sundstrom@sverigesradio.se