Fredrik Reinfeldts dystopiska bok "Det sovande folket" sätts upp på Teater Alma

2:37 min

Att göra scenkonst av politiska idéprogram blir allt vanligare. 2011 hade Valerie Solanas SCUM-manifest premiär på Turteatern, och förra året satte skånska Teaterrepubliken upp "Jimmie Åkesson & Den utomeuropeiska invandringen". Och nu är det dags för statsminister Fredrik Reinfeldts politik att ta klivet upp på teaterscenen. Hans 20 år gamla, och halvt bortglömda, bok "Det sovande folket" har nämligen blivit pjäs i Stockholm.

– Vårt försök har ju varit att, i den mån det har gått, använda oss av den text som finns i boken. Det finns ett värde i det på något sätt, att när man säger en replik så vet man att "det här har han skrivit".

Agnes Hargne Wallander är en av sju skådespelare i pjäsen, som är döpt efter, och baserad på, Fredrik Reinfeldts debutbok "Det sovande folket".

"Det sovande folket" innehåller både konkreta politiska handlingsplaner och fiktion. Reinfeldt beskriver ett dystopiskt socialdemokratiskt samhälle där "välfärdsstaten har misslyckats, människorna passiviserats och politikerna tycks ha kapitulerat."

Dramatikern Johanna Emanuelsson är den som ombearbetat boken till manus.

– Det jag har fokuserat mest på är att dramatisera först och främst hans framtidsdystopi, som handlar om hur han ser på en socialdemokratisk framtid, där han tror att människor kommer att dö välfärdsdöden, och att svenska befolkningen kan delas upp i dårar och sovhjärnor.

Johanna Emanuelsson tror att det finns en längtan efter mer politisk debatt inom teatern, och då ligger redan färdigskrivna politiska manifest nära till hands. Men vilka litterära kvalitéer finns då i Reinfeldts bok?

– Oftast om jag vill jobba med en text så är det för att den är spännande, och den här tyckte jag inte var så spännande faktiskt. Och litterärt sett så är den, rent objektivt, dålig. Den är dåligt skriven. Den är liksom parodisk i sig. Det är svårt att göra den här framtidsdystopin med sovhjärnor och välfärdsdöden utan att publiken skulle tro att vi är ironiska. Så det var en utmaning att inte få det att bli väldigt väldigt löjligt.

Skådespelerskan Agnes Hargne Wallander igen:

– Om man ska ta fram något som är bra, så är det att det är häftigt med framtidsvisionen. Han har ändå drömt fritt här, han har gjort ett försök till att skapa en stämning med dramatik och känslor. Och det är väldigt användbart och kul.

Trots att boken funnits i drygt tjugo år är den okänd för många, och att man nu dramatiserar den är för att fler ska få ta del av statsministerns ocensurerade tankar.

– Jag finner det underligt att vi pratar så sällan om Reinfeldts idéer, var han kommer ifrån, och var han står. Så förhoppningsvis är det här ett inlägg i debatten.

Pjäsen "Det sovande folket" har premiär den 9:e augusti på Teater Alma i Stockholm.

Kulturnytt har sökt Fredrik Reinfeldt, men hans pressekreterare meddelar att statsministern avstår från att kommentera det fria kulturlivet.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se