Begravning blev protest mot Syrien

I Beirut i Libanon deltog på onsdagen över 150 000 människor i begravningen av den mördade förre premiärministern Rafik Hariri. De sörjande skrek slagord riktade mot grannlandet Syrien, som många anklagar för att ligga bakom mordet.

Syrien ut ur Libanon och andra betydligt grövre slagord riktade mot Syriens president skanderades av sörjande på Martyrtorget, men de allra flesta bara stod där, tysta. Många grät medan de deltog i trosförkunnelsen från den ännu inte färdigbyggda Al Amin-moskén.

Moskén byggs med pengar från den förre premiärministerns stiftelser och det är där som hans mausoleum kommer att upprättas.

Överbryggade religiös splittring
Bland de sörjande fanns förutom muslimer många kristna och druser, och minaretens böneutrop blandades med klämtande kyrkklockor, för Hariri var en person som lyckades överbrygga religiösa och etniska linjer.

De som gjorde det här vill inte att muslimer och kristna ska hålla ihop och leva ihop säge Maya el Kadi, 24-årig flygvärdinna.

- Titta, det här är Beirut som har kommit för att säga adjö till honom, säger Maya el Kadi. Hon är helt övertygad om att det är Syrien som ligger bakom dådet. Syrien vill inte förlora inflytandet över sin mindre granne och Rafik Hariri hade på senare tid allt tydligare visat sitt motstånd mot den syriska truppnärvaron.

Många tror att Israel eller USA låg bakom
Men alla är inte lika övertygade om att Syrien bär skulden, Samir Khnio är sjukvårdare, och han var en av dem som var framme först vid attentatsplatsen. Han tror att USA eller Israel mördade Rafik Hariri för att elda på de fientliga stämningarna mot Syrien.

– Syrien har inget att vinna på Rafik Hariris död, det finns ingen logik i att det skulle vara Syrien som ligger bakom, säger Samir Khnio.

Caroline Salzinger, Beirut
caroline.salzinger@sr.se