Tenoren Rickard Söderberg om att hissa prideflaggan i Moskva: "Bara en fråga om att vilja!"

0:59 min

I dag invigs Stockholm Pride, men under den senaste tiden har inskränkningarna av homosexuellas fri- och rättigheter i Ryssland stått i centrum för stark kritik från både politiker och kulturarbetare i omvärlden.

Inte minst den svenska operavärlden protesterar mot behandlingen av HBTQ-personer i Ryssland och tenoren Rickard Söderberg har skapat ett upprop på facebook med målet att den svenska ambassaden i Moskva ska hissa regnbågsflaggan till stöd för de homosexuellas rättigheter.

Men trots att ambassaden i Pristina satte upp en prideflagga tidigare i år väljer svenska ambassaden i Moskva att inte göra det.

– Vi hålller oss till praxis och det är att hissa den svenska flaggan. Vi jobbar med frågor om mänskliga rättigheter på andra sätt än att hissa flaggor, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst.

Rickard Söderberg säger att uppropet på facebook har fått stöd av många som också hört av sig till honom.

– Jag har fått överraskade stor respons, både från privatpersoner som engagerar sig och från etablissemanget som börjar förstå att det här är på riktigt.

Vad har du fått för reaktioner från Ryssland?
–En av HBTQ-organisationerna i Ryssland har hört av sig och säger att det vi gör betyder mer än vi tror. Vi sätter en press på Ryssland som inte bara är symbolisk och det var fantastiskt att få höra.

– Jag har hört från från ambassaden i Pristina i Kosovo som sa att de hissade regnbågsflaggan i maj, vilket visar att en ambassad får gör så. Så det är bara en fråga om att vilja.

I tisdags hade cirka 26 000 personer som gillar initiativet.

Svenska ambassaden i Ryssland har alltså gått ut med att de inte kommer att hissa regnbågsflaggan.