Jokkmokk

Upprörda känslor efter polistramp på den samiska flaggan

1:22 min

I samband med polisens ingripande mot gruvaktivister i Kallak under gårdagen, så råkade en polis trampa på en samisk flagga i tumultet. Situationen fångades på bild och har rört upp starka känslor.

– Jag såg bilden och kände att någon lika gärna kunde spottat mig i ansiktet, säger Anja Storelv, samisk musiker och kulturprofil.

Även om det var en tillfällighet i det tumult som uppstod, att flaggan föll till marken och polisen råkade trampa på den, så är den laddade symboliken bilden förmedlar ofrånkomlig, menar Anja Storelv. Och att det skulle vara en detalj som bleknar i det stora sammanhanget - som handlar om gruvaktivisternas kamp mot gruvbrytning i Jokkmokk - det håller hon inte med om.

– Bilden bleknar inte i jämförelse; den förstärker och belyser det som sker. Det handlar om en urbefolkning som kämpar för det som det tror på och rättigheten att ha bete till sina renar; och så väljer man istället att låta ett gruvföretag gå in och lämna en död natur. Det blir väldigt mycket mer symbolik i det än bara att trampa på en flagga, säger Anja Storelv.