Regnbågsflaggan hissas på Dalhalla

1:58 min

Tenoren Rickard Söderbergs ville få svenska ambassaden i Moskva att hissa regnbågsflaggan i solidaritet med HBTQ-personer i Ryssland, men utrikesdepartementet sa nej. Nu hissas den i stället på svenska operascenen Dalhalla.

Initiativet kom från sångerskan Anna Larsson som sjunger i den kommande premiären av Rhenguldet - och inför en planerad presskonferens i dag valde Dalhalla att hissa regnbågsflaggan som en solidaritetshandling.

Så här säger Anna Larsson till Kulturnytt:

– Då tänkte jag att det vore fantastiskt att vi också kunde få visa vårt stöd i som första operahus i Sverige.

Och varför har den svenska operavärlden engagerat sig för situationen för homosexuella i Ryssland?
– Ja, det kanske låter långsökt men det är så att vi operasångare jobbar väldigt mycket internationellt och vi träffar många ryssar, eftersom de är så bra på klassisk musik. Så det är inte så långsökt att tänka internationellt och på andra människors rättigheter. Sedan är opera också väldigt omtyckt i den homosexuella communityn.

Vad hoppas du att ni kan uppnå med att hissa prideflaggan på Dalhalla?
– Jag tror att vi kan vara en liten del i hela den rörelse som växer väldigt fort nu vad gäller homosexuellas rättigheter överallt i världen. Vi vill göra det vi kan, och det tycker jag att det ska alla människor som har civilkurage göra.

Tror du att det här kan påverka situationen i Ryssland?
– Ja, man vet aldrig, kanske jag och några med mig kan appellera till andra operasångare runt om i världen, det sprider sig som ringar på vattnet när man jobbar internationellt.