Malmö

Fler polisanmäler antisemitiska hatbrott

1:44 min

Anmälningarna om hatbrott mot judar i Malmö har ökat de senaste åren – idag anmäls nästan tre gånger så många hatbrott mot judar som för ett par år sedan. Samtidigt har ingen av anmälningarna lett till fällande dom, skriver Sydsvenskan idag. Polisen i Malmö har nu startat en ny grupp som man hoppas ska förbättra polisarbetet med hatbrott.

Carina i Malmö har flera gånger fått en Davidstjärna målad på sin dörr.

– Man får ju vibbarna Tyskland på 30-talet. Jag var medveten om att det är en hätsk stämning i Malmö, men visste inte att det var så här illa, säger hon.

Carina har tappat räkningen på hur många polisanmälningar hon har gjort men tror att det är omkring sju stycken. Enligt Sydsvenskan anmäls det tre gånger så många hatbrott mot judar i Malmö idag, jämfört med för ett par år sedan. Och enligt polisen ser man att anmälningarna oftare är utspridda i hela Malmö, säger kriminalkommissarie Thomas Bull.

– Skillnaden är att det är brott mot judar runt omkring i Malmö och inte bara mot församlingsmedlemmarna eller rabbinen som det har varit innan.

Hur tolkar du det?

– Jag tolkar det inte som att hatbrotten mot judarna har ökat utan jag tror att det är ett mörkertal som alltid har funnits men att man nu kanske finner ett större förtroende mot polisen.

Tidigare har många av anmälningarna bara lagts ner av polisen, men sedan i höstas har det startats en hatbrottsgrupp som mer systematiskt ska jobba med hatbrotten. Och det behövs, säger Thomas Bull som leder gruppen.

Anmälningarna har hittills inte lett särskilt långt och de fällande domarna är få. Ett misslyckande för hela rättsväsendet säger Thomas Bull. Som är tveksam till om den nya hatbrottsgruppen kommer att ändra på just det – då behövs det mer insatser i hela rättsväsendet tror han.

– Även om polisen har jobbat fram ett ärende så måste det finnas en viss förståelse hos åklagare och tingsrätt också. De måste lyssna på målsäganden och hur denne har upplevt händelsen.