Somrarna blir allt regnigare i väst

4:51 min

Förra årets sommar bjöd på nästan 50 procents mer regn än normalsommaren. Anledningen är den pågående klimatförändringen. Faktum är att alla somrarna sedan år 2000 har bjudit på mer regn än SMHI:s beräknade normalvärde. Normalsommaren bygger nämligen på den genomsnittliga regnmängen under åren mellan 1961 och 1991. Sedan dess har medeltemperaturen blivit högre och nederbördsmängderna större.

– Högre medeltemperaturer innebär mer energi i atmosfären och det gör att regnen blir intensivare, säger meteorologen Pär Holmgren.

Men mer regn i millimeter mätt innebär inte att det blir fler regndagar. Det kan handla om att det kommer större regnmängder när det väl regnar och att det kan bli torrperioder däremellan.

– Paradoxalt nog kan vi få fler problem med både översvämningar och torka framöver, säger Pär Holmberg.

För utvecklingen med större nederbördsmängder kommer antagligen att fortsätta. Och på kort sikt hjälper inte heller det om politikerna genomför begränsningar av klimatpåverkande utsläpp.

– Klimatet är trögt och det vi gör idag kommer inte att få effekt förrän ganska långt i framtiden. Så dagens politiker kanske inte hinner ta åt sig äran även om de skulle genomföra viktiga beslut. Men för framtidens generationer kommer de att göra stor skillnad, säger Pär Holmgren.