Kallak

Aktivisterna tillbaka i Kallak

1:46 min

De aktivister som greps i Kallak igår har släppts och är tillbaka i området, och fler är på väg. Barrikader byggs upp på nytt och det finns ingen tanke på att ge upp.

Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen Jokkmokk berättar att rörelsen i Kallak växer.

– Aktivisterna är på plats och de blir fler. Jag tror att det här bara är början, det här kommer att växa. Jag har tagit kontakt med Sáminuorra och det vore ju varit suveränt om de hade kunnat komma dit, de behöver ju inte kedja fast sig men vara där och visa sitt stöd. Det här är ändå första gången på 100 år det händer nåt sånt här stort i Sapmi.

Vad kommer hända nu?

– Demonstranterna bygger upp nya barrikader och kommer agera på andra sätt som kommer göra det svårt för företaget att spränga. Jag var med i direktsändning igår på Studio 1 och efter det ringde det helt för mig okända människor och ville komma upp och hjälpa till och stödja det här. Jag tror det går bra, vi tvingar fram en förändring, säger Tor Lundberg Tuorda.

Ida-Marie Svonni

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio