P4 Kollar: Besök Gästrikland, Hälsingland och Dalarna på Lustigknopp

1:33 min

På mindre än tio sekunder kan du besöka både Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. P4 Gävleborg har klättrat upp för berget Lustigknopp, och på toppen möts landskapen.

Skogsmannen från Ockelbo, Per Mellström och den lokala allvetaren Ingvar Jansson från Åmot följer med på den 402 meter långa vandringen. Berget Lustigknopp är 402 meter högt och även Gästriklands högsta berg. 

– Nu är vi på väg upp här på gränsen mot Dalarna, så vi går i Gästrikland och där bakom ligger Hälsingland, berättar Per Mellström medan vi sakta vandrar uppåt i sluttningen.  

På vägen upp kan man se tydlig spår av djur i skogen, både av björnspillning och avtryck av en vargtass.

Efter en 40 minuters svettig vandring når vi toppen. Där på toppen av berget finns ett rös med en stång som markerar där landskapen möts.

– Du står i dalarna, jag i Gästrikland och Per i Hälsingland, säger Ingvar Jansson samtidigt som vi ändå står ganska nära varandra.

Det lustiga namnet på berget kommer troligtvis av hur berget ser ut:

– Om man tittar på berget från Hälsingesidan, då är det lite större berg runt omkring, då ser det här berget ut som en knopp, en rätt så lustig knopp, så jag tror att namnet kommer därifrån, säger Per Mellström.