Manning frikänns från att ha hjälpt fienden

1:37 min

Den amerikanske soldaten Bradley Manning frias från anklagelsen om att ha hjälpt fienden när han för tre år sedan läckte hundratusentals dokument till Wikileaks, den största läckan av hemligstämplat material i amerikansk historia. Han döms däremot på de flesta andra åtalspunkterna, däribland för spioneri.

Att läcka hemliga dokument om sin regering är spioneri – men inte samma sak som att hjälpa fienden, sa domaren, överste Denise Lind, strax efter klockan ett amerikansk tid när hon läste upp domen mot 25-årige Bradley Manning.

Han frias alltså från anklagelsen om att ha bistått fienden när han läckte över 700 000 dokument till Wikileaks för tre år sedan – den allvarligaste åtalspunkten som bara den hade kunnat ge Manning livstids fängelse om han funnits skyldig.

Men han kan troligtvis ändå vänta sig ett långt fängelsestraff eftersom han döms på de flesta av de övriga runt 20 åtalspunkterna – bland annat för flera fall av spioneri och för att ha stulit hemligstämplade dokument.

Manning har tidigare erkänt tio av brotten som skulle kunna ge upp emot 20 år i fängelse. Men nu riskerar han över 100 års fängelse, om domaren går på den högsta straffskalan efter överläggningarna som börjar i morgon om hur långt straffet blir.

Försvarets argument har hela tiden varit att Bradley Manning är en välmenande humanist som velat bidra till en offentlig debatt om USA:s krigföring, att han är en visselblåsare, om än lite naiv.

Åklagarna, som företräder den amerikanska staten, däremot har kallat honom en anarkist och förrädare som riskerat den nationella säkerhet.

Trots att Manning alltså frias från den grövsta anklagelsen väcker domen kritik i dag, bland annat från medie- och människorättsorganisationer. Den amerikanska medborgarrättsgruppen ACLU sade att "det verkar klart att regeringen var ute efter att skrämma den som skulle kunna överväga att avslöja värdefull information i framtiden".

Men många är också positiva till domen. Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, republikanen Mike Rogers, säger i ett uttalande att rättvisa nu har skipats.