Vanligare att elitklubbar räddas med skattepengar

2:21 min

Det har blivit allt vanligare att kommuner i Sverige hjälper elitidrottsklubbar med finansiellt stöd för att lösa klubbarnas ekonomiska problem. Det menar Magnus Forslund, som forskar i företagsekonomi.

Varje år skjuter flera svenska kommuner till miljontals kronor av skattemedel för att lösa klubbarnas ekonomiska situation. Att göra på det sättet är något som blivit allt vanligare.

– Känslan är att den här typen av uppgörelser ökar. Det finns traditionellt sett en nära koppling mellan kommunens verksamhet och idrottsföreningarna, så det är ganska logiskt att de vänder sig till kommunen när de hamnar i ekonomiska problem, säger forskaren Magnus Forslund.

Det finns ingen säker statistik, men däremot många exempel på senare tid hur kommuner  runt om i landet tagit fram plånboken och delat ut skattepengar för att rädda stadens krisande elitidrottsklubb.

Det mest kända exemplet är antagligen hur Leksands kommun räddat stadens hockeylag, men samma sak har hänt med damallsvenska KIF Örebro DFF, hockeyklubbarna Mora IK och Timrå IK för att nämna några.

Senast i raden är Haparanda kommun som i april betalade ut 700 000 kronor till ishockeylaget Asplöven HC, som ett stöd för att laget skulle klara av förbundets ekonomiska krav. Utan det stödet hade klubben riskerat nedflyttning till hockeyns division 1. Haparanda kommuns socialdemokratiska kommunalråd menar att stöttningen är ett sätt att marknadsföra kommunen och säkra tillväxten för framtiden. 

– Det är naturligtvis så att vi ser att intresset för hockey ökar både i kommunen men även utifrån och det är viktigt för tillväxten, säger Gunnel Simu (S).

Trots extra pengar från kommunen har hockeyklubben Asplöven HC fortfarande en aktuell skuld hos Kronofogden på nästan 160 000 kronor för obetalda skatter. Enligt sportchefen Per Kenttä kommer skulden snart att vara betald. Men någon ytterligare hjälp från kommunens sida med skattemedel för att täcka upp underskott i klubbkassan, kan inte klubben räkna med.  

– De måste ha en ekonomi som de själv klarar av att bära. Kommunen kan inte gå in och täcka upp underskott fortsättningsvis, säger kommunalrådet Gunnel Simu.

Vid sidan om krisbidraget så har Haparanda kommun valt att gå in i ett byggprojekt för en ny multiarena där hockeyn ska spela sina hemmamatcher. Kommunens åtagande är att hyra hallen de kommande 25 åren till en kostnad av en kvarts miljard kronor. Det beslutet har kritiserats och väntar nu på ett avgörande i förvaltningsrätten.

För att undvika situationerna där kommunerna måste lösa ut elitklubbarna tycker forskaren Magnus Forslund att man borde se över stödet till idrottsföreningarna.

– Skulle man kunna organisera idrottsstödet på något annat sätt så att man slipper akutsituationerna, så vore det bra, säger Magnus Forslund.