Blandade reaktioner efter domen mot Manning

2:18 min

Det är blandade reaktionerna efter domen mot Bradley Manning igår kväll. Trots att han friades från den grövsta anklagelsen om att ha hjälpt fienden, kvarstår oron bland flera medie- och människorättsorganisationer för vad domen kan innebära för framtida visselblåsare och den undersökande journalistiken, men många var också var lättade.

När det i går eftermiddag, amerikansk tid stod klart att Bradley Manning friats från den grövsta åtalspunkten, att han skulle ha hjälpt fienden när han läckte de runt 700 000 dokumenten till Wikileaks för tre år sen, uttryckte många som menat att en fällning skulle hotat pressfriheten, lättnad.

Daniel Ellsberg som stöttar Manning och som är känd för att på 70-talet ha läckt de så kallade Pentagon-papprena, sa att det är mer betydelsefullt att Manning friades på den punkten än att han dömdes för de andra. New York Times tidigare chefredaktör, Bill Keller sa att domaren Denise Lind, sparat USA allvarliga konsekvenser. Detta trots att Bradley Manning dömdes på 19 av 22 punkter, bland annat för flera fall av spioneri och stöld av hemliga dokument.

Men trots att de flesta pressfrihetsbedömare verkar vara överens om att hotet mot framtida visselblåsare och den undersökande journalistiken hade varit betydligt större om han dömts för att ha hjälpt fienden, ett brott som kan ge livstids fängelse eller till och med dödstraff, så uttrycker flera medie- och människorättsorganisationer en fortsatt oro för vad domen kan innebära. Reportrar utan gränser har i ett uttalande efter domen sagt att domen är "farlig och ett slag mot den undersökande journalistiken och dess källor."

Det finns förstås de som välkomnar att Bradley Manning dömdes för så pass allvarliga brott som han gjorde. Flera republikaner i kongressen har uttalat sig positivt. En av dem är ordföranden i represanthusets underrättelseutskott, Mike Rogers, som efter domen sa att rättvisa nu har skipats.

Det är första gången sen inbördeskriget i USA som åtalspunkten ”aiding the enemy”, vilket betyder ”att hjälpa fienden” har använts i en militärdomstol och många menar att åtalet mot Manning är ett led i president Obamas hårdföra kamp mot läckor till media och att hans administration velat få till ett prejudikat i målet för att hindra nya avslöjanden.

Bradley Manning riskerar över 100 års fängelse om domaren går på den högsta straffskalan och i eftermiddag, svensk tid börjar överläggningarna om hur långt straffet blir.