Ekonomin i fokus i valet i Portugal

Portugals usla ekonomi är den mest centrala frågan, när landet går till val på söndag igen för fjärde gången på tre år.

Officiellt är arbetslösheten lägre än i många andra EU-länder men många portugiser misstänker att siffrorna är justerade och tycker att regeringen måste göra något åt den ineffektiva statsapparaten.

Lissabon på kanten av Atlanten, sol, blå, blå himmel, hav som skimrar. Ljuset. Det är som en smekning.

Men portugiserna lever också på kanten av EU, längst bort som de själva säger här.

Bidragen räcker inte
EU-bidragen till vägar och företagsetableringar räcker inte för att hålla fart i industrin, när lågprislandet inte längre har så låga löner och andra, de nya EU-länderna, i stället lockar kostnadsjägarna till Europas östra sida.

Förra året steg arbetslösheten i Portugal till 6,7 procent, lägre än EU-genomsnittet men bruttonationalprodukten växer knappast alls.

Svårare justera med euron
I och med euron kan vi inte heller längre snabbt lösa problemen för dagen med att ändra räntan eller valutan, säger doktor Teodora Cardoso, chefsekonom vid Banco Portugal.

Teodora Cardoso jobbar hemifrån med datorn placerad mitt bland de tunga trämöblerna, som rosen på en tårta. Hon lever elektroniskt och avvisar bestämt att hon med en socialistseger på söndag kanske blir finansminister. Prata med folk tar bara tid, hon vill analysera.

Anser budgeten slarvig
Hennes främsta råd till regeringen är att ta ett fast grepp om statens finanser och sluta rafsa ihop en budget.

Sedan går året utan kontroll och i slutet så justerar man siffrorna för att uppfylla målet inom euro-pakten om maximalt 3 procents underskott, säger hon. Portugal var först ut att inte klara målet.

Det är en utbredd missuppfattning här att vi portugiser har det tuffaste skattetrycket inom EU. Kryphål och förhandlingar trollar bort inbetalningarna och de faktiska siffrorna visar motsatsen, säger hon och tittar ut över havet. Alla räknar med att Socialistpartiet tar över på söndag men få verkar tro på en rask ekonomisk nystart.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se