CIA: Attentat mot USA förbereds

Islamistiska terrorgrupper förbereder ett attentat mot USA. Det sa chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA när han på onsdagen gjorde sitt första offentliga framträdande.

”Det är bara en tidsfråga innan al-Qaida eller någon annan grupp försöker slå till mot USA med biologiska eller kemiska vapen eller med kärnvapen”. Det sa CIA-chefen Porter Goss när han talade inför den amerikanska senaten på onsdagen.

Det största hotet mot USA kommer inte från ett enskilt land, utan från terrorister, sa Goss.

Material försvunnit från kärnanläggningar
Han varnade också för att det under senare år har försvunnit material från kärnanläggningar i Ryssland som kan ha hamnat i händerna på människor med förmågan att utveckla kärnvapen.

Men även om hotet från massförstörelsevapen anses vara reellt, så är det mer troligt att en attack i USA kommer vara av det slag som sker nästan dagligen runt om i världen, en bilbomb eller en självmordsbombare sa CIA-chefen.

Kärnvapenhot från Iran och Nordkorea
Än en gång utpekades också Kinas ökade militarisering som ett hot, liksom kärnvapenhoten från Iran och Nordkorea.

På onsdagen blev det också klart att USA skickar sin Nordkoreaförhandlare till Peking för att be Kina sätta tryck på Nordkorea att återgå till kärnvapensamtalen som landet ju nyligen hoppade av.

Något som CIA-chefen däremot inte talade om när han besökte senaten på onsdagen var de allt mer kritiserade topphemliga fängelser runt om i världen där den amerikanska underrättelsetjänsten håller misstänkta al-Qaida-terrorister på obestämd tid.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se