NSA kan spåra allt du gör på nätet

1:36 min

Den brittiska tidningen Guardian har nu avslöjat ytterligare uppgifter om den amerikanska säkerhetmyndigheten NSA:s hemliga övervakning av internettrafik. Uppgifterna bygger på dokument från den tidigare CIA-anställde Edward Snowden.

Om uppgifterna stämmer visar de att NSA:s övervakning är betydligt mer långtgående än vad som hittills varit känt.

– Den sammanlagda bilden man får av den här läckan är att det finns både ett tekniskt och ett juridiskt system för att NSA ska ha extremt snabb åtkomst till väldigt stora mängder internettrafik, som är inspelad och lagrad i deras system, säger Christofer Kullenberg är forskare i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet och internetdebattör.

De nya avslöjandena i den brittiska tidningen Guardian ger en betydligt mer detaljerad bild än tidigare av den övervakning som NSA ska bedriva.

Tidigare avslöjanden har gällt övervakningsprogrammet Prism som innebär att NSA har tillgång till stora mängder information  från en rad stora it-företag.

Nu beskriver Guardian hur NSA också har byggt upp enorma databaser med det insamlade materialet. Med ett enkelt sökverktyg kan dom NSA-anställda få fram en närmast heltäckande information om vad olika privatpersoner har gjort på nätet.

Det sker utan någon som helst juridisk prövning och närmast rutinmässigt.

– Man tänker ibland att övervakning är något som topphemliga agenter som är extremt tekniskt kunniga gör. Men den bilden är falsk, säger Christoffer Kullenberg

Han fortsätter:

– För vad Snowdens läckor visar är hur outsourcat NSA är, både till privata företag och till att kunna hantera tusentals anställda, som sitter och gör detta på vardaglig basis. Det är lite chockerande.