Forskare varnar för populära fettdieter

1:56 min

Populära fettdieter som till exempel LCHF-kost kan vara en av orsakerna till att allt fler unga drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Det sambandet slår flera forskare nu larm om i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Men en av dem som förespråkar dieten är Lovisa Appelkvist som jobbar i LCHF-klubbens butik i Stockholm. Hon tycker att det är ett missförstånd att LHCF skulle vara hälsofarligt:

– Det är många som säger att det slammar igen blodkärlen eller så. Det är ju verkligen att jämföra människokroppen med en diskmaskin, det fungerar ju inte så, säger hon.

2013 års rapport från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut visar att antalet män och kvinnor i åldern 35-44 år som drabbas av stroke ökar. Även hjärtinfarkt hos unga kvinnor ökar. Det är speciellt personer med kort utbildning som drabbas.

Det är en oroande utveckling, menar flera forskare som nu slår larm om att LCHF-dieter är ett hot mot folkhälsan. En av dem är Mai-Lis Hellenius, professor på livsstilsmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset:

– Höga kolesterolvärden, alltså höga blodfetter, är den starkaste riksfaktorn för att få åderförfettning och hjärtinfarkt och även en stark riskfaktor till att få stroke.

– Nu är det alltså inte bara enstaka fall längre som vi har sett på sjukhus att det kommer in fler med stroke och hjärtinfarkt, och även efter att man har ätit de här kosterna med väldigt mycket smör, grädde, ost och bacon, säger Mai-Lis Hellenius.

LCHF-dieten, som innebär att man skär ner på kolhydrater och äter mera fett, har fått många förespråkare och stort genomslag i Sverige. Enligt Mai-Lis Hellenius finns det flera nationella undersökningar som visar att var fjärde svensk testat dieten.

Men trots alla förespråkare säger hon att det finns risker med att äta för mycket fett. Hon menar att maten gått från att vara en kunskapsfråga till att bli en debattfråga:

– Å ena sidan har kunskapen ökat väldigt mycket och kraftigt. Men samtidigt har förvirringen ökat och jag tror att det har att göra med hur kunskap, fakta eller åsikter sprids i dag. Det går väldigt fort i dag och kvalitetssäkringen är inte alltid den bästa när det går fort, säger Mai-Lis Hellenius.

Men Lovisa Appelkvist fasthåller att dieten inte är farlig och tycker att var och en får avgöra själv vad man vill äta. För henne har dieten medfört att hon mår bättre.

– Sedan handlar det ju mycket om att utgå från sig själv. Jag skulle aldrig försöka få någon annan att äta enligt den här kosthållningen. Men för mig har den ju medfört att jag mår mycket bättre. Först och främst mår jag så himla bra. Mår man så här bra har jag svårt att tro att det kan vara farligt, speciellt med tanke på att mina värden är bättre än någonsin. Jag har gjort tre hälsoundersökningar sedan jag började med dieten för två år sedan, säger hon.

Vad tycker du om läkarnas eller LCHF-förespråkarnas resonemang? Kommentera!