Gruvmotståndet i Kallak fortsätter

Efter att polisen i måndags rivit blockaden som hindrade fordon från att ta sig in på  provborrningsområdet i Kallak utanför Jokkmokk, har demonstranterna nu byggt upp en ny vägblockad.

Måndagens polisinsats i Kallak ledde till att sex demonstranter greps, misstänkta för egenmäktigt förfarande, våldsamt motstånd samt förgripelse mot tjänsteman. Under insatsen revs demonstranternas vägblockad bestående av två torn och entreprenörer släpptes fram för att förbereda provborrningarna på området. Gruventreprenörerna lämnade området samma kväll varpå demonstranterna påbörjade bygget av en ny blockad, och än så länge har arbetet inte kunnat fortlöpa i Kallak.

Polisens uppgift var enbart att undanröja hinder på vägen, och de planerar inte att återvända om inte gruvbolaget ber om assistans.

– Vi åker dit om gruvbolaget behöver hjälp. Det är dom som styr oss, så att säga, säger Anette Nilsson, biträdande enhetschef för Polisen i norra Lappland.

Jokkmokk Iron Mining AB är fortsatt tysta om den pågående demonstrationen och vill inte kommentera vad som händer i Kallak. Företagets VD Fred Boman säger dock att de positiva effekterna av ett gruvbygge glöms bort i debatten.