Lite skatt på stora aktieutdelningar

Statskassan kommer att vara både förlorare och vinnare när börsbolagen delar ut rekordmycket pengar till aktieägarna. Det kan bli runt 100 miljarder kronor före skatt, men utbetalningar görs på ett sätt som minskar skatten.

I några av de hittills kända fallen handlar de om extremt stora belopp, som kan betalas ut från företagen genom inlösen eller återköp av aktier, istället för en ordinarie utdelning.

Störst räknat i kronor är medicinteknikbolaget Gambro med tio miljarder kronor och Telia Sonera, också de delar ut tio miljarder kronor.

Andra exempel är Atlas Copco med drygt fyra miljarder, Sandvik med omkring två och SKF med nästan tre miljarder kronor.

Undgår kapitalskatt
Om pengarna betalats ut som en vanlig utdelning skulle många aktieägare, som inte tillhör det så kallade skattefräslet i stil med stiftelser eller huvudägaren Stefan Persson i Hennes och Mauritz, fått betala en kapitalskatt på 30 procent.

När pengarna betalas ut genom återköp av aktier beräknas skatten i stället på skillnaden mellan köpkurs och en viss dagskurs på aktierna.

Resultatet kan bli en avsevärt lägre skatt samtidigt som ägarandelen i bolaget blir oförändrad. Chansen till stigande aktiekurs ökar.

Det här sättet att betala ut pengar kan gynna inte minst svenska privatpersoner och utländska ägare i svenska bolag, men vara till nackdel för statens skatteinkomster.

Telia Sonera specialfall
Samtidigt uppstår just i år en helt speciell situation i fallet med Telia Sonera, som kan bli ett ekonomiskt klipp för statskassan.

Som ägare till 45 procent av aktierna kan staten inkassera fyra och halv miljard genom återköpet och ytterligare två och en halv miljard genom den ordinarie aktieutdelningen. Sammanlagt sju miljarder kronor.

För tusentals små aktieägare i Telia Sonera handlar det om lägre skatt eller ingen skatt alls, om de sitter med med en dold reaförlust på sina aktier, om bolaget betalar ut pengarna genom återköp än om pengarna kommer som en vanligt aktieutdelning med 30 procent i skatt.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se