P4 Kollar: Jakt på magiska stjärnsmulor i Mellanfjärden

1:31 min

Tomtar, troll, trollkarlar och féer - det är några figurer du kan få träffa på i Mellanfjärden, en kustort i Nordanstig kommun. I P4 kollar annorlunda turistpärlor besöker vi Trolska skogen.

Helena Brusell är projektledare för Trolska skogen, ett projekt som Mellanfjärdens teaterförening står bakom.

– Det har hänt en hemsk sak, jätten har vaknat och när han vaknade så ställde han sig rakt upp, slog huvudet i stjärnhimlen så alla stjärnor föll ner över skogen, berättar Helena Brusell.

Uppdraget för de besökande barnen - och vuxna med barnasinnet kvar - blir att samla ihop så många stjärnsmulor som möjligt. På vägen träffar man på många figurer som kan hjälpa - eller stjälpa - i sökandet.

– Här får de trolla lite förstår ni. Jag är själv väldigt dålig på att trolla och alla mina sagor har försvunnit så jag måste få hjälp att få tillbaka dem, säger Humledrottningen.

På vägen stöter man också på en drake som man vet ska sova i hundra år, men man vet inte när han somnade. Man kan också få träffa på troll.

– Jag är älsta trollet i en skara av tretton troll, berättar trollet Silverrenne efter att han nästan skrämt livet ur P4 Gävleborgs reporter inne i trollens hus.

I slutet av vandringen ska stjärnsmulorna lämnas till tomten.

– Jag fick dem, säger Teja Östberg och visar sina stjärnsmulor. Av fen och från trollkarlen och från draken.

– Det var älvor som sjöng och så var det hus med fåglar, berättar Arvid Törnqvist.

Var det läskigt?

– Nej, säger Arvid Törnqvist, 9 år bestämt.