Sverige

Mörkertal i hundregistret

1:33 min

Alla hundar registreras inte i Jordbruksverkets register, något som det egentligen är lag på. Man vet därför inte hur många hundar som finns i landet och registrets siffror är inte helt exakta.
– Det kan bero på att flera hundägare inte känner till lagen men även att vissa inte bryr sig om det, säger Kerstin Helmerson som är chef för CDB-enheten på Jordbruksverket och ansvarar för hundregistret.

Hon anser att det är svårt att få ett rättvisande register när vissa inte vet om att lagen finns.

–- Det är svårt att få ett register som täcker alla hundar om hundägarna kanske inte är medvetna om att man ska registrera sin hund eller om man väljer själv att inte registrera den, säger Kerstin Helmerson.

Jämför man antalet hundar i Jordbruksverkets register med en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) så är 18 000 av landets hundar inte registrerade hos Jordbruksverket.

Registret finns till för att det ska bli lättare att se vem som är ägare till en upphittad hund och det är därför det är så viktigt att alla hundar registreras berättar Kerstin Helmerson.

Förra året nyregistrerades 1457 hundar i Kronobergs län. Men man måste också avregistrera sin hund när den dör, något som en del hundägare inte gör. Därför kan vissa hundar saknas i registret men det kan också finnas hundar registrerade som inte längre lever.

Men trots detta anser Kerstin Helmerson att registret fungerar.

– Ja, jag tycker att registret fungerar bra men samtidigt jobbar vi målmedvetet med att alla ska registrera sina hundar. Vi tror att de flesta hundar finns med.