Kostråd laddat ämne

2:10 min

Gårdagens nyhet om att så kallade fettdieter, till exempel LCHF-dieten, kan vara farliga gav många reaktioner. Till exempel blev debatten het bland Sveriges Radios lyssnarkommentarer. Men varför upprör kostråden så?

Mia Forrest som är socialantropolog och studerar fettmaexpertis tror att det lätt blir upprört när man diskuterar olika kostråd eftersom det finns så mycket osäkerhet kring de här frågorna.

– Det är ett väldigt laddat område. Hur vi lever och hur vi äter är inte oproblematiskt längre, utan det är någonting som vi har väldigt mycket information kring och som vi måste förhålla oss till på något sätt, säger Mia Forrest.

Hon säger att det finns en sådan otrolig mängd informationskällor som vi måste förhålla oss till, det finns alla möjliga typer av experter.

– Då blir det väldigt svårt för människor att sålla i den informationen och se vilken information som är relevant, säger Mia Forrest.

Vad är det som gör att det är ett sånt laddat ämne?

Jag tror att det är en stor fråga. Laddningen har ju till exempel att göra med att om man kämpar mot övervikt och dessutom lär sig att det finns hälsorisker med det och försöker förändra sig, och så kommer det plötsligt nya rön som säger att det man gör kanske inte alls var bra för hälsan så leder det till en väldigt stor frustration och osäkerhet, säger Mia Forrest.

Men hon tror också att ekonomiska intressen bakom olika kostråd kan spela in.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket det spelar in, men man måste definitivt tänka kring att det finns en industri som potentiellt sätt kan tjäna väldigt mycket pengar på just det här med viktminskning, säger Mia Forrest.