Sommarvikarier i hemsjukvården får bo på seniorboenden

1:53 min

Samtidigt som det är långa köer till Gotlands seniorboenden används lägenheter på bland annat äldreboendet Åkermanska i Visby till boende för sommarvikarier i hemsjukvården.

Något som Elisabeth, som bor på Åkermanska tycker låter orimligt. Hon stod själv i kö i tre år innan hon fick sitt boende där. Hon har en klar bild om hur hon själv hade känt om hon fått reda på att lägenheter gick till andra en dom äldre under tiden hon stod i kö.

- Jag hade sett mig förbigången. Som jag att jag inte finns och syns.

Anne Pedersen som är enhetschef för hemsjukvården säger att det hela är en nödlösning.

- En sista utväg.

David Taylor är försörjningschef på socialförvaltningen och ansvarig för den del av socialförvaltningen som fick i uppdrag att ta fram potentiella boenden.

- Som jag har förstår har man tagit fram lägenheter där det inte stör strukturen.

Är det inte konstigt att anställda får lägenheter som är ämnade för äldre?

- Det tycker inte jag. För de här lägenheterna har inte haft någon på väg in.

På informationen att bara en lägenheten av två används på Åkermanska säger David Taylor så här:

- Då får vi ta tillbaka den då.

En lägenhet i Gråbo seniorboende och en lägenhet i boendet på Tjelvargränd används också av sommaranställda. Kön till boendena är långa och populärast är Åkermanska där nära 500 personer står i kö. Niclas Sköld hos regionens socialförvaltning är den som tog fram de lägenheter som nu används till hemsjukvården och han säger till Gotlandsnytt att de som tidigare stod i kö till lägenheterna nu får vänta tills efter sommaren då de blir lediga.