Sigtunas hemtjänst kritiseras efter uteblivna besök

1:13 min

Under loppet av två och en halv månad fick en boende i Sigtuna kommun besök av 28 olika personer från hemtjänsten. Dessutom ska personal ibland helt ha missat att dyka upp eller kommit senare än utsatt tid. Nu kritiseras hemtjänsten i Sigtuna av Inspektionen för vård och omsorg.

Under loppet av två och en halv månad fick en boende  i Sigtuna kommun besök av 28 olika personer från hemtjänsten. Förutom att det kan vara förvirrande att ständigt möta nya ansikten  ska det även ha brustit i dokumentationen kring vilken hjälp brukaren skulle ha. detta enligt en anmälan som kommit in till Inspektionen för vård om omsorg.  Dessutom ska personal ibland helt ha missat att dyka upp eller kommit senare än utsatt tid.

Enhetschefen för Sigtuna hemtjänst menar att timvikarierna bokades via Sigtuna kommuns vikarieförmedling och att verksamheten därför inte kunde påverka vem som kom för att arbeta. Hon menar också att hemtjänsten inte ska ha fått reda på att rutiner brustit eller att personal helt uteblev.

Inspektionen för vård om omsorg skriver i sitt beslut att de utgår från att kommunen kommer att vidta åtgärder för att säkra verksamhetens kvalitet i fortsättningen men har nu avslutat ärendet.

Johnny Gädda på Sigtuna kommun säger att det beror på att många i ordinarie personalen var sjuk under den perioden men kan inte svara på hur kommunen ska förhindra liknande situationer i framtiden då ordinarie verksamhetschef för äldreomsorgen i kommunen är på semester.