Situationen svår för HBT-personer i Ryssland

2:21 min

Under Pridefestivalens sista dag handlade ett av seminarierna om situationen för homo- bi- och transsexuella i Ryssland. De och deras anhöriga vittnade om hatkampanjer i medierna. Men Rysslands ställföreträdande ambassadör i Sverige, Andrey Milyaev, anser inte att den nya lagen om förbud mot propaganda för homosexualitet, tillämpas mot familjer.

– Den här lagen, den reglerar inte familjeförhållanden. Den reglerar möjligheten att propagera för att barn ska välja just detta i stället för det traditionella. Men så vitt jag förstår så finns det även andra samhällen som inte tycker så mycket om i fall man vänder sig till barn och propagerar för rasism eller nazism, säger Andrey Milyaev, ställföreträdande ambassadör för Ryssland i Sverige.

Jämställer du rasism och nazism med homosexualitet?

– Nej, jag jämställer inte. Jag visar bara att det finns frågor som olika kulturer vill skydda sina barn från.

På Pridefestivalen har man, tillsammans med RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, startat en insamling av pengar som ska gå till hbt-familjer i Ryssland, just för att deras situation är svår just nu.

Vid eftermiddagens seminarium deltog bland andra föräldrar från ryska motsvarigheten till Nätverket stolta föräldrar i Sverige och representanter från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Dimitrij, aktivist från Coming Out, som startade i Sankt Petersburg 2008, berättade om den långa historia av homofobi som nu växt i styrka sedan lagen om förbud mot propaganda för homosexualitet trädde i kraft den 30 juni i år, men som har rötter i det forna Sovjetunionen där det var kriminellt av vara homosexuell.

Coming Outs egen festival blev framgångsrik det första året, men nu har myndigheterna brutit ingångna kontrakt om hyrda lokaler, och högerextrema grupper har Coming Outs verksamhet utan att polisen stoppat dem.

Rysslands ställföreträdande ambassadör i Sverige, Andrey Milyaev, anser att syftet med lagen är att skydda den ryska kulturen.

– Det är vår kultur, varför ska man påtvinga någon annan uppfattning? Det förstår jag inte, säger han.

Hetrosexuella, är det enbart de som står för rysk kultur?

– Nej, det är det inte, och det finns faktiskt olika kända namn i Rysslands kultur som är homosexuella.