blekinge

Varma bilar kan innebära livsfara för hundar

1:38 min

Sommar och semester innebär ofta varmt och soligt väder. Och för landets hundar kan konsekvensen av det varma vädret sluta tragiskt. Därför går nu Jordbruksverket åter ut med information om hur man på ett säkert sätt förvarar sin hund när man är ute och reser.

Under sommaren är det många som passar på att resa bort. Många tar även med sig sin hund på resan. Men faktum är att fler hundar dör under sommaren till följd av att dom förvaras i varma bilar och att man i vissa fall binder fast dom runt dragkroken. Båda sätten att förvara sin hund är otillåtna och konsekvensen av det är att man riskerar att dömas för djurplågeri.

Anna Lindgren är veterinärinspektör på Jordbruksverket och har tidigare jobbat som klinikveterinär och har tagit hand om många hundar som varit medvetslösa och svårt skadade när dom kommit in till kliniken. Hon påpekar att händelseförloppet kan gå mycket fort.

– Hundar har ingen förmåga att svettas. De är beroende av luftväxlingen i omgivningen, att de har möjlighet att flåsa sig svala. Och är det då jättevarmt i omgivningen så har de ingen möjlighet att ventilera ut sin egen kroppsvärme, säger Anna Lindgren.

Anna har sin bild klar om hur man framöver ska undvika att fler tragiska olyckor med hundar inte sker.

– Man ska låta bli att förvara sin hund i bil på sommaren. Då har man försäkrat sig om att det här inte kommer kunna ske, säger Anna Lindgren.