VÄSTERNORRLAND

Frivilliga på landsbygden ska hjälpa räddningstjänsten

1:37 min

Räddningstjänsten i Medelpad har utbildat frivilliga på fem mindre orter för att de via SMS ska kunna kallas till en olycksplats eller till en person som fått hjärtstopp, i väntan på räddningstjänst och ambulans.

Frivilliga i Naggen, Holm, Norrhassel, Ljustorp och Skatan utbildats för att snabbt komma till en olycksplats i väntan på räddningstjänst och ambulans. Tanken är att redan i höst ska SMS kunna skickas ut till de bybor som fått utbildning för att vara först på plats. Det handlar främst om trafikolyckor, bränder, drunkningstillbud och befarat hjärtstopp.

I Skatan, söder om Sundsvall, hade 45 frivilliga anmält sig, däribland Elisabet och Urban Nilsson;

– Jag tyckte det var jättenyttigt att få lära dig hur en hjärtstartare fungerar, säger Elisabet.

– Man blir säkert orolig om man måste använda den men de talade ju tydligt om hur man skulle göra.

Per Sjöbom, som arbetar som brandman i Sundsvall har ansvarat för att utbilda 40-50 frivilliga i Skatan, tror att när SMS tjänsten aktiveras så kommer de som ombeds hjälpa till via SMS också att göra det, om de har möjlighet.

– Jag tror att den allmänna viljan att hjälpa till är så stor så att de kommer inte att bli problem att få folk att ställa upp när det gäller.

Trafikolyckor, bränder, drunkningstillbud och befarat hjärtstopp är exempel på händelser där varje minut är dyrbar och där människor som snabbt kan vara på plats kan göra stor nytta.