Skåne

Självmedicinerar för att dölja otrohet

1:51 min

Unga skåningar köper antibiotika på nätet för att själva försöka bota sin klamydiainfektion, det för att undvika att behöva avslöja att de haft sex med någon annan än sin stadigvarande pojk- eller flickvän. Att självmedicinera på det sättet kan enligt sjukvården vara direkt farligt.

– Vi har tjejer som kommer och testar sig och sen är det lite svårt att få fatt i pojkvännen. Ibland har de hört att tjejen har fått det och så beställer de via nätet och så kommer de inte och testar sig förrän två-tre veckor efter att de har tagit sin antibiotikakur och då testas de negativa, säger barnmorska Susanne Barnell som sen ett par år tillbaka lagt märket till företeelsen.

När började du märka detta?

– De sista två-tre åren.

I olika forum på nätet diskuteras frågan om att bota klamydia på egen hand, ofta handlar det om att inte vilja avslöja för sin partner att man varit otrogen. Många gånger kommer tipset om att beställa hem en antibiotikakur på nätet. På läkemedelssidor med namn förvillande lika svenska apotek finns en uppsjö av piller som går att köpa utan recept.

– Där står det bli av med din klamydia idag, man kan få en korttidsbehandling på två piller som man ta, du har pillren dagen efter och behöver inte ens testa dig.

På Smittskydd Skåne har man lyft frågan med antibiotikashopping på nätet till diskussion men har ännu ingen uppfattning om hur utbrett det är. Men biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson vill bestämt avråda från det.

– Jag ser tre risker: det ena är att det inte är rätt innehåll, varken vad gäller läkemedel eller dos. Det kan också vara framställt på ett sätt som inte är rent. Det andra är att det är bra att veta vad man behandlar så man inte behandlar fel sak och det tredje är risken att få antibiotikaresistenta bakterier och biverkningar av antibiotikan.