Spanska bankkunder får vänta på ersättning

2:37 min

Hundratusentals bankkunder i Spanien väntar på att få tillbaka stora belopp de förlorat, sedan de köpt ett slags andelar i krisbanken Bankia. Många köpte i tron att de ingick ett vanligt pensionssparande. Under sommaren lanserades ett nationellt kompensationsprogram av den spanska regeringen, men långtifrån alla drabbade uppfyller kriterierna för det. Vår utsända har träffat två av dem som hamnat i kläm.

– De har stulit alla våra pengar, säger Agustin och Lydia Calvo.

De tillhörde Spaniens övre medelklass. Agustin var logistikchef på ett företag som sålde lyxvaror, Lydia hade en egen presentshop på nätet. Men när krisen kom blev båda av med jobbet.

Eftersom de bara hade några år kvar till pension bestämde de sig för att sätta in sina avgångsvederlag, och resten av sina besparingar från ett långt yrkesliv, i den lokala sparbanken Caja Madrid där Lydia varit kund i 30 år.

Men sparandet de tecknade blev en mardröm. Plötsligt var Caja Madrid en del av den just räddade krisbanken Bankia, och pengarna var borta.

En del genom överenskommelsen mellan Spanien och EU:s räddningsfond, resten genom värdeminskning. Lydia och Agustin som trott att de sparade i vanliga, säkra fonder, var i själva verket delägare i en bank som fått slut på pengar. 

– Vi litade på vår bankman så som man litar på sin läkare, säger Lydia.

Lydia och Agustin var inte ensamma. De invecklade - ofta förmånliga - men i kristider mycket riskabla andelspaketen såldes, utan adekvat information, till mängder med sparare runtom i Spanien.

Många av dem pensionärer och nyblivna arbetslösa som letade efter ett säkert sparande att placera slutlönen i för framtiden.

Andelar i den utblottade banken såldes även till mycket gamla människor, psykiskt sjuka och icke läs- och skrivkunniga, berättar den spanska ekonomijournalisten Íñigo de Barrón.

– Det finns de som satte ett kryss i kontraktet istället för namnteckning, för de kunde inte ens skriva sitt namn, säger Íñigo de Barrón.

När de oetiska affärerna uppdagades beslutades att de drabbade skulle kunna söka kompensation genom en skiljedomsprocess.

Men där får inte alla komma med, utan bara spararna som blivit av med de minsta beloppen. De spanjorer som hade motsvarande en halv miljon kronor eller mer i Bankias preferensandelar, får istället gå den tuffa vägen genom rättsprocesser som kan ta upp till 5 år.

Om Lydia och Agustin inte får tillbaka några pengar snart, riskerar de att bli av även med sin bostad.