Sörmland

Tyska såpaserien Inga Lindström värd uppåt en halv miljard

2:24 min

50 fristående långfilmer, huvudsakligen inspelade i Sörmland är facit hittills för det tyska tevesåpaprojektet Inga Lindström. En studie har visat att regionens exponering i Tyskland är värd uppåt en halv miljard kronor.

Under sina 10 år beräknas inspelningarna ha spenderat 70 miljoner kronor i Nyköpingsområdet. Dessutom har serien gjort reklam för sverige och Sörmland hos över 100 miljoner tittare.

– Jag har jobbat med nästan alla 50 filmerna och kan nu Sverige och Sörmland som min egen ficka.. Och jag ser fram emot de kommande 50 filmerna, säger Dieter Bächle, som jag träffar på Ånsunds gård norr om Nyköping.

Det är en av de otaliga natursköna platser som utgör Inga Lindström-filmernas bärande idé. Bächle är mannen som produktionsdesigner ansvarig just för känslan i bildberättandet.

– Vi får massor av mejl där folk säger tja handlingen var väl sådär men det såg underbart vackert ut, säger Dieter Bächle och nämner tyskarnas kärlek till Astrid Lindgren som en av orsakerna till seriens succé.

Till skillnad från Ronja och Pippi kan dock Inga Lindström beskrivas som ett slags Sverigeporr där solen alltid skiner, det alltid finns en tjusig sjö i bakgrunden och där alla människor är vackra, framgångsrika - heterosexuella och vita. Även om filmerna är fristående är handlingen alltid sig lik: en kvinna träffar en ny man och ställs inför svåra val innan det oundvikligt lyckliga slutet.

I dag filmar vi en känslig scen där en gammal kärlek dykt upp och det äkta paret pratar om huruvida de ska skilja sig, säger skådespelaren Joris Risse, en väldig man som vaggar runt iförd enbart en handduk bland koncentrerade filmarbetare.

Inspelningen av Inga Lindström-såporna är som en väloljad tillverkningsindustri. Varje år mellan maj och oktober slår ett knappt 50-tal tyskar sig ned på ett hotell i Nyköping och arbetar sedan som en klocka. En film om 90 minuter görs varje månad, totalt fem filmer per sommar. Varje kväll skickas dagens jobb till München för klippning och parallellt komponeras musiken.

Även om filmteamets 40-50 personer bara har en handfull svenskar anställda spenderar de 10-20 miljoner kronor om året på transporter, boende, mat och så vidare och merparten av det i Sörmland. Enligt en tidigare studie om projektet är enbart regionens exponering i Tyskland värd uppåt en halv miljard kronor.