Politiska attacker i Lindesbergs kommun

1:51 min

I Lindesbergs kommun har två personer fått sina hem attackerade under det senaste året. Polisen tror att det beror på deras politiska åsikter, och kopplar nu ihop händelserna med en omfattande brottslighet på flera håll i mellansverige.

– Man har slagit sönder rutorna och kastat in olika former av pyroteknik. Det är tillfällighet och tur att det inte har tagit sig, berättar en av polisens utredare.

Polisen i Södermanland har under de senaste månaderna kartlagt och utrett en 30-tal brott som drabbat sympatisörer till extremnationalistiska Svenskarnas parti. Bland de drabbade finns två personer i Lindesbergs kommun.

De har precis som flera andra först fått hotfulla brev och sedan har rutor till deras lägenheter krossats och brinnande saker har slängts in. Hot har sprayats på husfasaderna, undertecknade av en vänsterextrem rörelse.

Polisens utredning har nu lett fram till en grupp misstänkta.

– Det är mellan fem och tio personer. De har stoppats och kontrollerats i anslutning till flera olika brott runt om i hela Mälardalen. Det är samma individer som sitter i de här bilarna, berättar utredaren.

De nekar till alla brottsmisstankar, men flera av dem var i våras inblandade i ett politiskt laddat knivbråk i Sörmland där en man knivskars svårt.

I Lindesbergs kommun har aldrig någon kommit till skada. Men polisen ser allvarligt även på brottsligheten där.

--Samtliga händelser där man attackerar de i deras egna hem är ju allvarliga. Hemmet är ens trygghet. Där vill man inte bli utsatt, säger utredaren.

Reportrar

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se

Andreas Hedfors
andreas.hedfors@sverigesradio.se