Spanien och Storbritannien i bråk om Gibraltar

1:43 min

Ett bråk har brutit ut mellan Spanien och Storbritannien om den brittiska halvön Gibraltar vid den spanska sydkusten. Spanien hotar med en lång rad åtgärder mot gibraltarborna och dem som besöker området.

Den brittiske premiärministern David Cameron säger att han är allvarligt oroad och Gibraltars regeringschef Fabian Picardo är upprörd.

– Det här är sabelskrammel som påminner om det man kan höra från Nordkorea och inte från en EU-partner, säger Gibraltars toppolitiker Fabian Picardo till brittiska BBC:s Radio 4.

– Det där har vi inte varit med om sedan Francos tid, fortsätter han.

Det han syftar på är spanska planer att införa en avgift på 440 kronor för varje passage över gränsen mellan Spanien och Gibraltar. Dessutom hotar Spanien att stoppa alla flyg som passerar Gibraltars luftrum och beskatta alla gibraltarbor som har hus inne i Spanien.

Orsaken till Spaniens hot mot det brittiska territoriet är uppenbarligen att Gibraltar bygger ett artificiellt rev i vattnen runt Gibraltarklippan, rev som sägs hindra spanska fiskare.

Spanien svarade direkt med att sätta igång en minutiös gränskontroll som snabbt skapade långa bilköer. Och nu fortsätter hotelserna.

Gibraltar har varit brittiskt i 300 år och är en ständig källa till irritation i förbindelserna mellan London och Madrid. Spanien vill ha tillbaka området, men 99 procent av gibraltarborna vill fortsätta som brittiska undersåtar, visade en folkomröstning år 2002.

Premiärminister David Cameron säger att han är allvarligt oroad, men Storbritannien kommer inte att släppa taget om Gibraltar och det var sannolikt budskapet till den spanske ambassadören när han i fredags kallades upp till det brittiska utrikesministeriet.