Världens första odlade hamburgare åts upp

När världen i dag såg sin första provrörsodlade hamburgare var reaktionerna blandade. Den konstgjorda burgaren påminde om riktigt kött i konsistensen men saknade enligt testpanelen fett.

Den ovanliga burgaren består av 140 fram konstgjort kött som odlats fram med hjälp av stamceller från nötdjur. Sex veckor har det tagit att få fram burgaren, som kostat över två miljoner att framställa.

För att färsen skulle smaka bättre blandades den med salt, äggpulver, och ströbröd och färgades sedan med rödbetsjuice och saffran. Trots det klagade testpersonerna på att det saknades salt och peppar, konsistensen påminde däremot om en "riktig" hamburgare.

– För att det här ska lyckas krävs det att färsen ser, känns och förhoppningsvis smakar på samma sätt som originalet. Jag hoppas att det vi gör visar att odlat kött kan vara svaret på stora problem som världen står inför, säger forskaren Mark Post till AP.

Post, som är upphovsmannen bakom burgare, hoppas att det konstgjorda köttet ska lösa världens ökade köttkonsumtion.

Efterfrågan på kött kommer att fördubblas under de kommande fyrtio åren. Idag använder vi 70 procent av vår jordbrukskapacitet till köttproduktion. Då förstår man lätt att det gäller att hitta alternativ, säger Mark Post till AP.

Forskarteamet tror att det konstgjorda köttet kan finnas i storskalig produktion inom 10-20 år.

Ekot