Sex dömdes för grova ekobrott

1:40 min

På måndagen dömde Göteborgs tingsrätt sex personer till långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Enligt medieuppgifter ska pengar från brottsligheten ha finansierat rebellerna i Syrien.

– Det är inget jag kan kommentera, säger åklagare Kennert Lundgren till Ekot.

De sex männen döms för flera ekobrott.  Bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Straffen blir fängelse mellan tre år och fyra och ett halvt år. Samtliga får även näringsförbud i fem till sju år.

Männen är födda 1949, 1950, 1961, 1982, 1983 och 1987. De är hemmahörande i Torslanda, Lerum, Göteborg och Mölnlycke. En av dem är lokalpolitiker i Västsverige.

Tidningen Göteborgs-Posten skriver att en annan av dem är en känd islamistisk predikant som stöttat rebellerna i Syrien. En uppgift som åklagare Kennert Lundgren alltså inte kan kommentera.

– Vi har sett att pengarna går till Tyskland, Kina, Egypten och Marocko, säger Lundgren, som även säger att det är oklart hur de sex männen kom i kontakt med varandra.

Enligt Göteborgs tingsrätt har ligan gjort sig skyldig till omfattande momsbedrägerier. Männen har gemensamt lurat staten på många miljoner genom att importera och sälja vidare elektronikvaror, som till exempel mobiltelefoner och läsplattor, enligt åklagare Kennert Lundgren.

– De personer som hanterar det här bolaget hade enligt min mening inte för avsikt att betala in utgående moms. Och i och med det kunde man hålla lägre pris gentemot andra företag som säljer till svenska företag.

Åtta svenska bolag har köpt produkter från bolaget. Bland andra elektronikjätten Net on net.

Det är oklart hur mycket pengar männen kunde lura till sig, men sannolikt rör det sig om runt 20 miljoner kronor.

– En viss del av de 20 miljonerna gått till att hålla ett lägre pris. Så de har inte fått alla 20 miljoner i egen ficka, säger åklagare Kennert Lundgren.

Av pengarna som ligan lurat till sig ska omkring  fem miljoner ha förts ut från Sverige. Bland annat alltså till Egypten och Marocko.

Utöver de sex som dömds till fängelse döms även en person till villkorlig dom, och två personer till dagsböter. I stor utsträckning nekar samtliga misstänkta till anklagelserna.