Dålig ekonomi hotar kärnkraftverk i USA

2:11 min

Mer än var tredje amerikansk kärnreaktor hotas av nedläggning på grund av dålig ekonomi, det visar en färsk rapport. USA är idag det land i världen som har i särklass flest kärnkraftreaktorer men bara under de senaste 6 månaderna har fyra reaktorer överaskande lagts ner på grund av att de blivit för dyra att laga eller driva vidare.

– Well the key finding is that aging nuclear reactors in the US are getting more and more costly to keep online. 

Ja att driva gamla kärnkraftreaktorer blir i USA en ekonomiskt allt mer osäker affär, säger Mark Cooper, ekonomianalytiker vid Vermont Law School i USA, som sedan många år studerar kärnkraftverks ekonomi. 

I sin senaste rapport konstaterar han att 38 av 100, alltså mer än var tredje kärnreaktor i USA, uppvisar en rad riskfaktorer som pekar på att de kan tvingas till tidigarelagd nedläggning, helt enkelt eftersom de annars kan bli för dyra att hålla igång. Bara det senaste halvåret har fyra kärnkraftreaktorer lagts ner i USA, å fem planerade effektuppgraderingar har ställts in. De viktigaste orsakerna till den dåliga ekonomin är att kärnkraftverken blir allt äldre, å därmed måste repareras för mångmiljardbelopp, samtidigt som olyckor som den i Fukushima lett till nya krav på dyrbara säkerhetssystem. Samtidigt konkurrerar kärnkraften med alltmer billig naturgas, vind och solkraft. 

Mark Cooper tillägger att bara sedan han presenterade sin senaste rapport i mitten av juli, så har USA:s två största kärnkraftbolag presenterat planer på att sparka personal respektive omorganisera sig för att spara pengar i en blödande verksamhet. 

I Sverige vill både Vattenfall och Eon driva sina reaktorer i mellan 20 och 30 år till, en livstidsförlängning mycket inspirerad av USA. Men Roger Strandahl, kommunikationschef på Eon som bland annat äger kärnkraftverket Oskarshamn, tror inte att de svenska reaktorerna ska behöva läggas ned i förtid.

– Olika reaktorer har olika kostnader, de äldsta och de minsta dras med störst kostnader per kilowatt timme, men var gränsen går är svårt att peka på, säger Roger Strandahl på Eon.